top of page

Anerkend dig til den forandring du ønsker at se!


"You Get What You Reward"

"You Get What You Reward", Jack Welch, CEO, GE

Denne sætning har været med mig siden jeg for en del år siden havde lejlighed til at træffe nu afdøde Jack Welch ifm. med et større firma arrangement for Saxo Bank.


I den sammenhænge præsenterede han sin ledelsesfilosofi. Som han reelt sammentrak til disse helt enkle ord: ”Du får, hvad du belønner.”


Simpelt – men med ekstrem stor betydning.


Hans ord har fulgt mig lige siden – som så banalt – men også faktisk svært. For vi mennesker er så kodede til at lede efter fejl i hinanden og os selv. At det der ofte får fokus – er det, vi egentlig ikke ønsker. Det vi synes en anden gør forkert – eller for den sags skyld det vi selv gør forkert – det er det vi bemærker, retter vores opmærksomhed på, irriteres over og irettesætter. Og hvad sker der så?


Ordene bliver de samme – bare en smule omskrevet: Du får, hvad du giver opmærksomhed!


Med andre ord giver du alt det, du ikke ønsker, din opmærksomhed – bliver det som som om, at du ”ærer” det. Altså at du nærmest belønner det. Du giver det din tid, dit fokus – dit nærvær egentlig. Med en måske lidt søgt tilnærmelse og forenkling – hvis den lille dreng i skolen finder ud af, at den eneste måde han kan få opmærksomhed på – er ved at lave ballade. Så laver han ballade. Også selvom han får skæld ud. Så føler han sig i det mindste set. Og er han havnet i den negative spiral er der ingen, der nogensinde orker at sige, når han gør noget ”rigtigt”! Og så er der kun balladen tilbage for ham - at få opmærksomhed i.


Jeg tænker – det resonerer med samme. At det du giver din opmærksomhed, får du mere af – både inde i dig selv og din egen oplevelse – men også direkte ”leveret” af den anden. Så hvad med at fange den lille dreng i at gøre det rette. De gange, hvor han gør noget du gerne vil se ham gøre mere af – og så give ham din kærlige nærværende venlige opmærksomhed lige der. Også selvom det er svært – men fordi, det virker. Over tid – så virker det. Og det hjælper både ham og dig – til at skabe et helt andet billede af ham – såvel som skaber rum og håb i ham om at det nytter at ændre adfærd – det føles endda ligefrem rart.


I ledelse gælder det samme. ”Fang” dine medarbejdere i at gøre det, du gerne ser dem gøre mere af. Også hvis det ikke er til perfektion – men alligevel anerkend vedkommende for om ikke andet at gøre forsøget. Det samme med den mindste og din teenager hjemme. Det samme i dit parforhold. Det samme i alle relationer. Det samme over for dig selv ikke at forglemme.


Vi bliver alle så glade for ros og anerkendelse. Og så kan vi slet ikke lade være med at ”give” mere af det. Altså det vi bliver rost for!


Så fang nu dine nære, kære og kolleger i at gøre det du gerne ser dem gøre mere af! Om så det bare er en lille flig, af det du ønsker, så sig det. Påskøn det. Det virker! Også indeni dig!


 

Jeg hører gerne om dine erfaringer i dette felt. Del det gerne her på bloggen – til glæde og inspiration for andre, der måtte kigge med, og som ønsker at skabe positive forandringer for sig selv og andre.

115 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page